Street Racing bilar – Vilka är bäst?

Om man är insatt och sysslar med streetracing så vet man att definitionerna av och kraven på en streetracingbil kan vara väldigt diffusa. Framförallt kan prisklasserna, likt inom alla bilkategorier, skilja sig markant. Beroende på om du är en erfaren veteran eller handfallen nybörjare kan det vara intressant att sätta sig in i världen av alternativ, som är en tämligen gigantisk sådan.

Vad söker man efter?

Något som lätt glöms trots att man bör ha det i åtanke är att vilken bil som helst går att köra streetrace med, i praktiken. Frågan som är mer aktuell är hur den kommer att prestera. Givetvis finns det mer samt mindre kända modeller, märken och varianter inom streetracing men det finns också ett stort och populärt utrymme för kreativiteten.

De flesta streetracingbilarna är specialdesignade med säregna varianter av motorer, däck etc. Sedan avgör man givetvis utefter personlig preferens hur pass driftsäker bilen ska vara kontra hur fort den kan köra. Vanligtvis söker man som streetracerförare efter en bil som har lätt åtkomliga delar och med mycket variation. Därför går man ofta efter något simpelt som helst redan är optimerat från fabrik för att sedan utveckla det till sin önskan, om man t.ex. ska använda bilen för drifting, dragrace eller bankörning.

streetracing bilar

Big tires och Small tires

Inom streetrace samt dragrace handlar allting om vikt förhållande till kraft. Man söker gärna en så liten bil som möjligt med så mycket kraft som möjligt utan att förlora stabilitet i chassit. Inom streetracing finns det därmed olika klasser. Dessa två huvudsakliga klasser utgörs av Big tires och Small tires. Inom Big Tires-kategorin dominerar vanligtvis bakhjulsdrivna bilar med till exempel en V8 antingen Turbo eller kompressormatad motor. Inom Small Tires-klassen är det vanligtvis fyrhjulsdrivna bilar som dominerar exempelvis Audi eller Mitsubishi tack vare deras pålitliga och trimvänliga motorer. Ibland inom de fyrhjulsdrivna bilarna är det ofta mindre 4-5 cylindriga motorer just för att det inte finns lika mycket plats i motorutrymmet.

Bilar att rekommendera

Det finns som sagt ett oerhört brett spektrum vad gäller bilar för streetracing och som framförallt präglas av individuella preferenser. Man bör ha i åtanke vilken sorts racing man vill köra och sedan läsa in sig på detta för att utbilda sig om vad som krävs av fordonet.

Men man söker generellt efter bilar med en simpel och åtkomlig konstruktion som man sedan kan utveckla till det man vill ha. Om man ska omfatta hela spektrumet med racing så skulle vi rekommendera exempelvis Toyota Supra, Nissan Skyline (R34 helst), BMW M3 E46 och Ford mustang.